Den internasjonale dagen mot matsvinn
For å understreke hvor viktig arbeidet med å redusere matsvinn er for mattrygghet og bærekraftig matproduksjon, ble det i 2019 bestemt at problematikken skulle få en egen dag.
Dermed er 29. september nå den Internasjonale dagen mot matsvinn.
Dette er en fin anledning til å vise frem alt det gode arbeidet som gjøres i Norge for å kutte matsvinn, både av enkeltaktører og i samarbeid med myndighetene gjennom “Bransjeavtalen om reduksjon av matsvinn”.
Visste du at i gjennomsnitt kaster hver nordmann 40,3 kg spiselig mat hvert eneste år. For en familie på fire betyr det hele 160 kg matsvinn i året.
Legger vi sammen alt matsvinnet fra husholdningene i Norge utgjør det 216 000 tonn!
Maten vi kaster i Norge alene, kunne gitt mat til mer enn én million mennesker og har en verdi på over 20 milliarder kroner.
FNs bærekraftmål nr 2 er å utrydde sult. Hvordan skal vi nå dette målet?
Og hva kan du bidra med for at vi skal nå dette målet?
Her er noen tips:
- Ikke kjøp, lag eller forsyn deg med mer mat enn hva du klarer å spise, både hjemme og ute på restaurant.
- Rydd i kjøleskapet for å ha bedre kontroll over hva som befinner seg der, – kanskje du ikke trenger kjøpe mer kokt skinke da du har to pakker fra før?
- Oppbevar kjøtt og fisk og andre lett bedervelige varer nederst i kjøleskapet, der det er kaldest. Da forlenger du holdbarheten på maten. Sjekk temperaturen i kjøleskapet ditt, maks 4 °C.
- Har du rester av middagen, fordel maten i mindre bokser og familien kan ta med til lunch dagen etter.
- Pakk om i lufttett emballasje matvarer du har åpnet, slik at du forlenger holdbarheten. Du kan f.eks fryse inn pizzasaus eller tomatpure i poser, og bruke neste gang.
- Benytt deg av Too good to go,- her kan du kjøpe dagsfersk overskuddsmat fra både dagligvarebutikker, hoteller, og restauranter mm. til en svært billig penge.
- Frukt og grønnsaker som begynner å bli litt slappe, kan brukes i smoothier, kaker, pureer, fruktkompotter, supper og lignende. Brune bananer er perfekte i smoothie, og kan deles opp i biter og fryses.
- Bruk sansene dine til å avgjøre om du kan bruke en matvare som har passert «best før» dato.
Se, lukt og smak! Mye mat smaker like godt etter at datoen har passert. - Handle i «halv-pris» disken i matbutikken din. Her finner du mye godt mat til en rimelig penge. Mye kan også fryses inn til senere bruk. Husk også å rydde i fryseren så har du bedre oversikt over hva du har fra før.
- Ikke la pålegg og annen lettbedervelig mat stå i romtemperatur for lenge. Da forkorter du holdbarheten.
- La 5 cm av stilken på vårløken være igjen. Denne kan du plante i jord, så vokser det ut ny grønn topp. En evighetsmaskin 😊