Møt Linda: Vår spesialist på mattrygghet!
Linda Jensen, seniorkonsulent i ISO-Piloten, har over 25 års erfaring innen HMS, mattrygghet og kvalitetsledelse. Gjennom sitt arbeid sørger hun for at bedrifter møter nødvendige krav og standarder, i tillegg til at hun utvikler og holder kurs som bidrar til å sikre trygg matproduksjon.
Hva er din spesialitet, og hvorfor valgte du dette feltet?
Min spesialitet er kvalitetsledelse, mattrygghet og HACCP, som har utviklet seg gjennom 25 års erfaring i næringsmiddelbransjen. Jeg er utdannet næringsmiddelteknolog, og har tidligere jobbet som trygg mat-konsulent, hvor jeg har hjulpet både små og store virksomheter med systemutvikling, revisjoner, prøvetaking og kursholding.
Hvordan holder du deg oppdatert innen ditt fagområde?
Jeg deltar på kurs, leser faglitteratur på nettet og LinkedIn, og er aktiv i forskjellige nettverk. Jeg opprettholder også kontakt med folk innen bransjen for å holde meg oppdatert på nye trender og regler.
Kan du nevne et kurs du nylig har utviklet eller holdt, og hva som gjorde det spesielt?
Tidligere har jeg utviklet kurs innen IK-mat og HACCP, og det siste kurset jeg har utviklet er et allergenhåndteringskurs. Dette kurset ble satt opp som et bedriftsinternt kurs i samråd med kunde der jeg fikk gode tilbakemeldinger. Kurset ble videreutviklet og satt opp som åpne kurs og passer for alle som produserer og håndterer mat med allergener.
Hvordan opplever du støtten fra selskapet når det gjelder faglig utvikling?
ISO-piloten gir meg kontinuerlig tilbakemeldinger på arbeid jeg gjennomfører, slik at jeg utvikler meg i tråd med ISO-pilotens verdier. For å øke min faglige kompetanse ytterligere, har jeg blitt sendt på mange forskjellige kurs både internt og eksternt. I tillegg deltar jeg på ulike nettverkssamlinger og seminarer.
Hva er de største utfordringene du møter i jobben, og hvordan overkommer du dem?
Jeg blir stadig utfordret til å gå ut av min lille komfortsone og tildelt oppgaver som jeg har mindre erfaring med. Jeg er jo et «ja-menneske» og stuper som regel ut i det. I slike tilfeller søker jeg råd hos dyktige kollegaer og leser meg opp på aktuell faglitteratur.
Hvordan påvirker din ekspertise ISO-Piloten sin suksess?
Kunnskap, kombinert med erfaringer, er en viktig faktor. Hos ISO-piloten er vi mange som har god kunnskap og ekspertise innenfor ulike fagområder og sammen kan vi føre til ISO-piloten når sine mål.
Kan du gi et eksempel på en situasjon hvor din fagkunnskap virkelig kom til nytte?
Jeg ble bedt om å utføre en GAP-analyse i FSSC 22000 for en virksomhet som skulle sertifisere seg, der kvalitetsleder ville forsikre seg om at deres systemer tilfredsstilte alle krav i FSSC-standarden. Denne består av tre deler, blant annet ISO 22000. Etter analysen oppnådde de sertifisering og tilbakemeldingene var svært positive i etterkant.
Hva er din mest stolte prestasjon her så langt?
Jeg har ikke så lang fartstid i ISO-piloten ennå, så jeg er egentlig stolt av hver oppgave jeg klarer å løse for kundene jeg har hatt, deriblant GAP-analyser.
Hvordan ser du på fremtiden for ditt fagområde innen selskapet?
Det kommer stadig nye og strengere krav innenfor fagområdet for mattrygghet, og det forventes at flere matprodusenter blir sertifisert. Det vil være et behov for god og oppdatert kunnskap, og vi i ISO-Piloten vil fortsette å være en viktig ressurs for kvalitetsledere innen flere standarder. Hos mange bedrifter står disse alene med ansvaret for oppfølging av regelverk og krav, og behovet for hjelp vil også være gjeldende fremover.
Hva slags råd vil du gi til nye ansatte som ønsker å spesialisere seg på ditt fagområde?
Skaff deg noen års erfaring i en produksjonsbedrift, fortrinnsvis som kvalitetsleder. Det er også viktig å holde seg oppdatert på regelverk og standarder. Du bør også ha en genuin interesse for mattrygghet, samt like å møte nye mennesker, hjelpe, gi råd og veiledning.