For å understreke hvor viktig arbeidet med å redusere matsvinn er for mattrygghet og bærekraftig matproduksjon, ble det i 2019 bestemt at problematikken skulle få en egen dag.

Dermed er 29. september nå den Internasjonale dagen mot matsvinn.
Dette er en fin anledning til å vise frem alt det gode arbeidet som gjøres i Norge for å kutte matsvinn, både av enkeltaktører og i samarbeid med myndighetene gjennom “Bransjeavtalen om reduksjon av matsvinn”.

 

FNs bærekraftmål nr 2 er å utrydde sult.

Hvordan skal vi nå dette målet?

Og hva kan du bidra med for at vi skal nå dette målet?

 

Her er noen tips:

  • Ikke kjøp, lag eller forsyn deg med mer mat enn hva du klarer å spise, både hjemme og ute på restaurant.
  • Rydd i kjøleskapet for å ha bedre kontroll over hva som befinner seg der, – kanskje du ikke trenger kjøpe mer kokt skinke da du har to pakker fra før?
  • Oppbevar kjøtt og fisk og andre lett bedervelige varer nederst i kjøleskapet, der det er kaldest. Da forlenger du holdbarheten på maten. Sjekk temperaturen i kjøleskapet ditt, maks 4 °C.
  • Har du rester av middagen, fordel maten i mindre bokser og familien kan ta med til lunch dagen etter.
  • Pakk om i lufttett emballasje matvarer du har åpnet, slik at du forlenger holdbarheten. Du kan f.eks fryse inn pizzasaus eller tomatpure i poser, og bruke neste gang.
  • Benytt deg av Too good to go,- her kan du kjøpe dagsfersk overskuddsmat fra både dagligvarebutikker, hoteller, og restauranter mm. til en svært billig penge.
  • Frukt og grønnsaker som begynner å bli litt slappe, kan brukes i smoothier, kaker, pureer, fruktkompotter og lignende. Brune bananer er perfekte i smoothie, og kan deles opp i biter og fryses.
  • Bruk sansene dine til å avgjøre om du kan bruke en matvare som har passert «best før» dato.
    Se, lukt og smak! Mye mat smaker like godt etter at datoen har passert.
  • Handle i «halv-pris» disken i matbutikken din. Her finner du mye godt mat til en rimelig penge. Mye kan også fryses inn til senere bruk. Husk også å rydde i fryseren så har du bedre oversikt over hva du har fra før.
  • Ikke la pålegg og annen lettbedervelig mat stå i romtemperatur for lenge. Da forkorter du holdbarheten.
  • La 5 cm av stilken på vårløken være igjen. Denne kan du plante i jord, så vokser det ut ny grønn topp. En evighetsmaskin 😊