Den internasjonale dagen mot matsvinn

For å understreke hvor viktig arbeidet med å redusere matsvinn er for mattrygghet og bærekraftig matproduksjon, ble det i 2019 bestemt at problematikken skulle få en egen dag.

Dermed er 29. september nå den Internasjonale dagen mot matsvinn.
Dette er en fin anledning til å vise frem alt det gode arbeidet som gjøres i Norge for å kutte matsvinn, både av enkeltaktører og i samarbeid med myndighetene gjennom “Bransjeavtalen om reduksjon av matsvinn”.

Visste du at i gjennomsnitt kaster hver nordmann 40,3 kg spiselig mat hvert eneste år. For en familie på fire betyr det hele 160 kg matsvinn i året.
Legger vi sammen alt matsvinnet fra husholdningene i Norge utgjør det 216 000 tonn!
Maten vi kaster i Norge alene, kunne gitt mat til mer enn én million mennesker og har en verdi på over 20 milliarder kroner.

FNs bærekraftmål nr 2 er å utrydde sult. Hvordan skal vi nå dette målet?

Og hva kan du bidra med for at vi skal nå dette målet?

Matsvinn
Vi kaster alt for mye mat som er fullt brukelig, her må vi alle ta et ansvar

Her er noen tips:

  • Ikke kjøp, lag eller forsyn deg med mer mat enn hva du klarer å spise, både hjemme og ute på restaurant.
  • Rydd i kjøleskapet for å ha bedre kontroll over hva som befinner seg der, – kanskje du ikke trenger kjøpe mer kokt skinke da du har to pakker fra før?
  • Oppbevar kjøtt og fisk og andre lett bedervelige varer nederst i kjøleskapet, der det er kaldest. Da forlenger du holdbarheten på maten. Sjekk temperaturen i kjøleskapet ditt, maks 4 °C.
  • Har du rester av middagen, fordel maten i mindre bokser og familien kan ta med til lunch dagen etter.
  • Pakk om i lufttett emballasje matvarer du har åpnet, slik at du forlenger holdbarheten. Du kan f.eks fryse inn pizzasaus eller tomatpure i poser, og bruke neste gang.
  • Benytt deg av Too good to go,- her kan du kjøpe dagsfersk overskuddsmat fra både dagligvarebutikker, hoteller, og restauranter mm. til en svært billig penge.
  • Frukt og grønnsaker som begynner å bli litt slappe, kan brukes i smoothier, kaker, pureer, fruktkompotter, supper og lignende. Brune bananer er perfekte i smoothie, og kan deles opp i biter og fryses.
  • Bruk sansene dine til å avgjøre om du kan bruke en matvare som har passert «best før» dato.
    Se, lukt og smak! Mye mat smaker like godt etter at datoen har passert.
  • Handle i «halv-pris» disken i matbutikken din. Her finner du mye godt mat til en rimelig penge. Mye kan også fryses inn til senere bruk. Husk også å rydde i fryseren så har du bedre oversikt over hva du har fra før.
  • Ikke la pålegg og annen lettbedervelig mat stå i romtemperatur for lenge. Da forkorter du holdbarheten.
  • La 5 cm av stilken på vårløken være igjen. Denne kan du plante i jord, så vokser det ut ny grønn topp. En evighetsmaskin 😊
Vi i ISO- Piloten bistår deg gjerne med å få fokus på mattrygghet i din virksomhet!
Vi kan hjelpe deg med det aller meste, det er bare å ta kontakt med oss 😊