Refleksdagen 20. oktober 2022

Vi minner om den nasjonale Refleksdagen som er torsdag 20. oktober.
Målet er å få folk til å bruke refleks slik at de ikke havner i en ulykke. 

ISO- Piloten har kjøpt reflekser til 1.-4. trinn på Dale Barneskole, da vi synes det er veldig viktig å etablere en kultur for å bruke refleks fra barna er små, og barn er stadig på farten. Da trenger de å være synlige!

Vi lover å vise spesielt hensyn til barna i trafikken, og oppfordrer alle til å gjøre det samme.

Disse godkjente refleksene har vi bidratt med til Dale barneskole

Trygg Trafikk og samarbeidspartnere markerer Refleksdagen over hele landet. Noen steder er det utdeling av reflekser, andre steder er det ulike aktiviteter for å få folk til å være synlige i mørket. Alle kan være med og både skoler, barnehager, bedrifter og organisasjoner engasjerer seg sterkt. 

En refleks er et objekt som holder deg synlig når det er dårlig lys, i dårlig vær eller i den mørke årstiden. En refleks produserer ikke lys i seg selv, men reflekterer lys fra lyskilder i miljøet du befinner deg i – f. eks. lys fra biler.   

Refleks gjør deg synlig i mørket 

Uten refleks er du først synlig på 25-30 meters hold. Bruker du refleks er du derimot synlig på hele 140 meters hold når bilden du møter bruker nærlys. Omregnet til sekunder  har bilføreren 10 sekunder i stedet for 2 sekunder på å reagere. Det er ofte forskjellen på liv og død. 

Velg refleks med effekt 

Det finnes en rekke forskjellige reflekser på markedet. Noen er både fine og effektive, mens andre gir nesten ingen effekt. Derfor skal du se etter reflekser som har CE-merke. Disse refleksene virker godt i mørket og fungerer som de skal og må.

Den aller beste reflekstypen er de som henger langs siden av kroppen. Denne typen reflekterer lys svært god. Såkalte slapwrap’er – er reflekser som du fester rundt underarmene eller den nedre delen av bena over føttene – er også veldig gode for å holde deg sett, synlig og trygg i mørket. 

Luer og skjerf av refleksgarn har ikke god nok effekt og er dermed ikke gode nok til at du synes i mørket. Samtidig er det viktig å vite at du kan bruke disse typene sammen med vanlige reflekser med veldig god effekt, fordi de forsterker hverandre gjensidig. 

Husk at reflekser er forbruksvare 

Refleksene dine blir naturlig nok slitt over tid, og slitasje og riper svekker reflekseffekten. Det er derfor lurt å skifte ut refleksen når den begynner å få mye riper eller er synlig falmet. 

Det samme gjelder refleksvester. Dersom du har vasket vesten 20-30 ganger er reflekseffekten svekket så mye at du bør kjøpe en ny. 

Slik skal en refleksvest fungere

5 sterke reflekstips: 

  • Velg alltid reflekser med CE-merke. Dette er typen som gir den reflekseffekten du behøver. 
  • Heng eller fest refleksen i knehøyde. Dermed mottar refleksen mest mulig lys fra billyktene. 
  • Velg reflekser som beveger seg når du bruker dem – de synes best. 
  • Fest refleks på alle jakker, vesker og bagger, så er du alltid klar og forberedt når det er mørkt. 
  • Husk at du enkelt får kjøpt gode reflekser på nett, i sportsbutikker, på apotek eller i bokhandelen.